Archief

Ik gedenk anders

Eigenzinnige gedenktekens en herdenkingsmonumenten in MIET AIR

Tijdens het laatste weekend van mei en het daaropvolgende Pinksterweekend wordt op het terrein van MIET AIR een tentoonstelling met herdenkingsmonumenten en gedenktekens ingericht. Met de titel van de tentoonstelling ‘Ik gedenk anders’ geven de organisatoren Bart Stok en Loek Hambeukers aan dat het hier gaat om tegendraadse beelden die afwijken van wat als gebruikelijk wordt beschouwd voor grafmonumenten. De inzendingen zijn afkomstig van leden van Sculpture Network en kunstenaars uit het eigen netwerk van MIET. Er zijn zo’n 25 deelnemers geselecteerd, van wie meerdere werken worden getoond.

Diverse verschijningsvormen

De beelden hoeven niet per se bedoeld te zijn als grafmonument; de meeste beelden die nu bij MIET staan zijn in hun verschijningsvorm zeer divers. Net zoals een monument ook vele invullingen hebben: het kan een standbeeld zijn, een gebouw of een gedenksteen, ontworpen ter herinnering aan een persoon of een belangrijke gebeurtenis. De beelden op deze tentoonstelling hebben vooral tot doel de fantasie van de toeschouwer te prikkelen. Ze mogen figuratief, abstract of conceptueel zijn, als ze maar duidelijk maken dat we in een vergankelijke wereld leven. Een wereld waarin wij de dood, oorlog en verval verre van ons trachten te houden en onze herinneringen koesteren.

Inzendingen

Onder de inzendingen zijn beelden van heel diverse materialen. Een paar voorbeelden:

Annemari Petri, Het verhaal over mijn opa

Annemarie Petri
Annemarie Petri komt met een bronzen beeld waarin zij op plastische wijze laat zien hoe haar opa als gevangene op een Japans schip door een bombardement om het leven kwam. Een verhaal dat haar als kind de eetlust benam. En dus maakte zij voor deze tentoonstelling een bronzen soepbord met daarin een zinkend schip.

image005

Caroline Kampfraath
Caroline Kampfraath brengt een installatie van een twintigtal keramieke kinderhoofdjes onder de titel A day in the woods, Requiem for a lost childhood. De hoofden zijn gevat in gebruikte specerijenblikken. Door het glazen venster aan de voorkant kijken de kinderen naar buiten. Elk kind zit opgesloten in zijn eigen blik, zijn eigen achtergrond. Het werk kan gezien worden als een requiem voor kinderen die zich ver weg van hun geboorteland moeten aanpassen aan een andere cultuur. Er resten nog slechts vage herinneringen aan tropische bossen en specifieke geuren uit hun kindertijd.

image004

Adriaan Seelen
Veel strakker en formeler is het beeld Endlessness van beeldhouwer Adriaan Seelen. Het is gehakt en gezaagd uit Celtic Brown natuursteen en is afkomstig uit eenzelfde serie werken. Daarin is een filosofische invalshoek gekozen: de aanwezigheid van de mens in het totale universum van ruimte en (eindeloze) tijd. De kunstenaar Jos Verschaeren tenslotte laat een soort bronzen toren van Babel zien, die aan de zijkant gestut wordt door houten delen: zo krijgt het verval geen vat.

Deelnemers

Dorien Alink | www.facebook.com/dorien.alink
Froukje van Baren | www.urnenvanfroukje.nl
Imke Beek | www.imkebeek.nl
Hanneke van den Bergh | www.hannekevdbergh.nl
Annemie Bogaerts | e-mail: www.amiebo.eu
Wilma Bouman | www.bronsai.nl
Xandra Bremers | www.xandrabremers.nl
Cornelia Bruinewoud | www.corneliabruinewoud.nl
Boudewijn Corstiaensen | bcorstiaensen.see.me
Liesbeth Crooijmans | www.liesbethcrooijmans.nl
Babette Degraeve | www.babettedegraeve.com
Francel van Drunen | www.francel.eu
Jose Fijnaut | fijnaut.jimdo.com
Loek Hambeukers | www.hambeukers.nl
Egbert Hermsen | nl.linkedin.com/pub/egbert-hermsen
Willem Janssen | willemjanssenkunst.com
Caroline Kampfraath | www.carolinekampfraath.nl
Bets Kusters | Betskusters.exto.nl
Riki Mijling |  www.rikimijling.nl
Gerard Nijenhuis | www.ziezo-go.nl
Rita Oostendorp | atelierdejutteakker.seesle.nl
Marlieke Overmeer | www.marliekeovermeer.nl
Ans Peters | [email protected]
Annemarie Petri | www.annemariepetri.nl
Michiel van Pinxteren | www.michielvanpinxteren.nl
Yke Prins | www.ykeprinsbeelden.nl
Stephanie Rhode | www.stephanierhode.nl
Tonnie Roefs | www.facebook.com/tonnie.roefs
Antoinette le Roy | www.leroysculptures.nl
Trinette van Schijndel | www.gedenkbeelden.nl
Adriaan Seelen | www.adriaanseelen.nl
Els Slot | www.elsslot.nl
Amy van Son | email: [email protected]
Maria Stams | www.mariastams.nl
Bart Stok | www.bartstok.com
Ans Verdijk | www.ansverdijk.com
Wilma Vermeij | www.wilmavermeij.nl
Jos Verschaere | www.josverschaeren.nl
Lia Versteege | www.liaversteege.nl
Gonda van der Zwaag | www.gondavanderzwaag.nl